Krab królewski z Hokkaido z 3-łyżkowym octem

Krab królewski z Hokkaido z 3-łyżkowym octem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 krab królewski z Hokkaido (taraba)
3-łyżkowy ocet (sanbaizu)
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jeśli chcesz najpierw uśmiercić kraba, włóż go do zamrażarki na 20 minut. Zagotuj wielki garnek wody morskiej i gotuj kraba przez 14 minut, plus 1 minutę na każde 100 gramów ponad 1 kilogram.

Zanurz kraba w zimnej wodzie, żeby zatrzymać proces gotowania.

Wymieszaj składniki sosu, aż cukier się rozpuści. Podawaj kraba z sosem.

Uwagi:
Będziesz potrzebować trochę zieleniny, liści bambusa albo maty do ułożenia kraba. Jeśli nie masz wystarczająco dużego garnka do ugotowania kraba, pożycz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA