Japoński chleb mleczny

Japoński chleb mleczny
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • Tangzhong:
  • 40 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g wody
Ciasto:
  • przestudzony tangzhong
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 10 g mleka w proszku
  • 250 g ciepłego mleka
  • 1 jajko M
  • 70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania chlebka
  • 50 g masła
Domowa nutella:
  • 200 g pasty z orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od kleiku tangzhong. Na patelni umieść wodę i mąkę (w proporcji 1 do 5). Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, do powstania konsystencji budyniu. Przestudź.

W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto oprócz masła, również przestudzony thangzon. Dodawaj powoli ciepłe mleko. Ciasto wyrabiaj około 10-12 minut. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj kolejne 5 minut. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h do podwojenia objętości.

Ciasto po wyrośnięciu wyjmij z misy na blat, chwilę ugniataj. Podziel na 6 równych części. Jeśli ciasto się lepi, użyj masła do wysmarowania dłoni, nie dosypuj mąki. Każdą część ciasta złóż do środka, a następnie uformuj kulę. Kule przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Czas na formowanie. Każdą kulę rozwałkuj na prostokąt, krótszym bokiem do siebie. Dwa krótsze boki zawiń do środka. Odwróć ciasto o 90 stopni i zwiń w rulon, zlep brzegi. Finalnie trzeba uzyskać kształt ślimaka. Gotowe kawałki ułóż w keksówce o wymiarach 35 cm x 12 cm, pozostawiając pomiędzy nimi przerwy. Przykryj folią i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie posmaruj wierzch jajkiem rozbełtanym z mlekiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piecz przez 25-30 minut do złotego koloru. Po upieczeniu posmaruj wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.

Przygotuj krem. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj pastę z orzechów laskowych, szczyptę soli i wymieszaj.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA