Płaskie chlebki owsiane
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 470 g płatków owsianych górskich, uprażonych w piekarniku i wystudzonych
- 10 g świeżych drożdży
- 50 g miękkiego masła
- 270 ml wody
- 1 łyżeczka soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmiksować w robocie kuchennym na mąkę.
Piekarnik rozgrzać do 230º C i rozgrzać w nim dwie blachy do pieczenia. Do płatków dodać pozostałe składniki i wymieszać. Następnie wyrobić przez kilka minut.
Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki (1 mm) i duże okręgi, a na środku na środku każdego wyciąć okrąg o średnicy 1-2 cm. Układać po dwa krążki na rozgrzanych blachach, całą powierzchnię ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Podobnie upiec pozostałe chlebki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W