Ciastka z płaskurki z kaszą gryczaną
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 100 g palonej kaszy gryczanej Kupiec
- 300 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki
- 200 g zimnego masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Posypka:
- 100 g palonej kaszy gryczanej Kupiec
- 300 ml oleju rzepakowego
- liofilizowane owoce
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Masło z cukrem, mąką i kaszą posiekać na stolnicy do momentu, aż się połączą w jedną masę przypominającą kruszonkę. Zrobić dołek i dodać jajko. Wszystko wymieszać i lekko wyrobić do momentu połączenia się wszystkich składników. Uformować walec, zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie pokroić walec na 2 cm kawałki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego 200º C i piec około 10-12 minut.
W małym rondelku rozgrzać olej, porcję kaszy przesypać na metalowe sitko i gdy olej jest mocno rozgrzany zanurzyć je razem z kaszą na chwilę, aż kasza wystrzeli. Osuszyć na ręczniku papierowym.
Podgrzać czekoladę z kremówką do momentu, aż się połączą. Upieczone ciasteczka polać polewą czekoladową, dodać posypkę z kaszy gryczanej i udekorować liofilizowanymi owocami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź