Babka hibiskusowa
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Babki i babeczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 5 jajek L
- 250 g cukru
- 270 g mąki pszennej typ 450
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 150 g śmietanki 30%
- 15 g suszonych płatków hibiskusa
- 7 g proszku do pieczenia
- 200 g masła skórka z 1 cytryny
Lukier:
- 100 ml intensywnego naparu z hibiskusa
- 500 g cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od infuzji. Podgrzewaj śmietankę w garnku z płatkami hibiskusa na małym ogniu przez 5-7 minut. Przelej masę przez sito, aby pozbyć się płatków. Do masy dodaj masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
W misie miksera ubijaj jajka z cukrem na puszystą masę przez około 15 minut. Do osobnej miski przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Dodaj do suchych składników skórkę z cytryny.
Do ubitych jajek stopniowo dodawaj suche składniki. Na koniec dolej hibiskusową masę. Delikatnie wymieszaj do połączenia. Masę wylej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz przez 40 minut do suchego patyczka.
Do cukru pudru dolej napar z hibiskusa. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty - dodaj więcej naparu. Upieczoną babkę udekoruj lukrem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź