Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4-5 ugotowanych buraków
  • sok z 1 cytryny
  • ok. ½ szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • olej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do kubka nalewamy ok. ½ szklanki wody, dodajemy sok z cytryny i wsypujemy cukier. Rozpuszczamy go, mieszając, i wlewamy całość do buraczków. Mieszamy bardzo dokładnie, po czym dosypujemy mąkę, mieszamy tak, by nie było grudek i przelewamy masę do rondla na rozgrzane 2-3 łyżki oleju.

Smażymy, często mieszając, jak buraczki dobrze się podgrzeją i zaczną karmelizować, przyklejać do spodu, będą gotowe. Nadmiar wody powinien odparować, a masa powinna się zagęścić. Podajemy nie tylko do mielonych.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA