Buraczki zasmażane
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4-5 ugotowanych buraków
- sok z 1 cytryny
- ok. ½ szklanki wody
- 3-4 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do kubka nalewamy ok. ½ szklanki wody, dodajemy sok z cytryny i wsypujemy cukier. Rozpuszczamy go, mieszając, i wlewamy całość do buraczków. Mieszamy bardzo dokładnie, po czym dosypujemy mąkę, mieszamy tak, by nie było grudek i przelewamy masę do rondla na rozgrzane 2-3 łyżki oleju.
Smażymy, często mieszając, jak buraczki dobrze się podgrzeją i zaczną karmelizować, przyklejać do spodu, będą gotowe. Nadmiar wody powinien odparować, a masa powinna się zagęścić. Podajemy nie tylko do mielonych.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W