Burgery wołowe w domowej bułce z piklami i majonezem
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1kg wołowiny mielonej w proporcji 80% mięsa 20 % tłuszczu (rozbratel, łopatka)
- 10 g soli
- 3 g pieprzu
- 50 ml wody gazowanej
Domowe bułki:
- 2,5 kg mąki pszennej 500
- 1,3 l ciepłej wody
- 250 g cukru
- 50 g drożdży
- 300 g masła
- 30 g soli
- 15 soli morskiej
- 2 jajka do posmarowania
Domowy majonez:
- 1,2 l oleju
- 30 ml octu jabłkowego
- 4 jajka
- 15 g soli
- 20 g miodu
Piklowane ogórki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 300 ml octu
- 600 g cukru
- 20 g pieprzu cayenne
- 15 ząbków czosnku
- 150 ml oleju
- 30 g soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy gazowaną wodę i dokładnie mieszamy, aby połączyć dobrze przyprawy.
Bułki: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce tak, żeby drożdże zaczęły pracować – na ok. 15 min.
Wsypujemy przesianą mąkę do miski, ścieramy cienko masło, dodajemy sól. Gotowy rozczyn łączymy z resztą składników i dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok.. 15 min. Kształtujemy kulę, zawijamy w ściereczkę i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do czasu, aż ciasto wyrośnie. Następnie ważymy kulki po 130 g, wykładamy na blasze z pergaminem i formujemy okrąg. Bułki odstawiamy na kolejne 15 min. do wyrośnięcia. Malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy solą morską i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 15 min.
Pikle: górki dokładnie myjemy i zasypujemy solą. Odstawiamy na około 1h, żeby puściły wodę. W międzyczasie gotujemy ocet z cukrem i olejem. Czosnek, pieprz cayenne i olej miksujemy blenderem i nacieramy osuszone ogórki. Następnie zalewamy całość gorącą marynatą.
Majonez: ocet, jajka i miód miksujemy blenderem. Następnie wlewamy powoli olej tak, żeby powstała emulsja.
Bułkę kroimy na pół. Następnie wrzucamy burgera na lekko posmarowaną olejem, rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z jednej i drugiej strony po 2-3 min. Tak, aby mięso było skarmelizowane na zewnątrz i soczyste w środku.
Wrzucamy na tę samą patelnię bułkę, podgrzewamy ją z dwóch stron. Smarujemy majonezem, kładziemy sałatę rzymską, kotlet, pomidory, piklowane ogórki, czerwoną cebulę i zamykamy drugą połówką bułki, również posmarowaną majonezem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź