Doenjang jjigae – danie jednogarnkowe z pastą sojową

Doenjang jjigae – danie jednogarnkowe z pastą sojową
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Nie tylko kimchi (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • 200 g wołowiny (mostek)
  • ok. 1,2 l wody
  • ½ cebuli
  • kostka tofu
  • 5 łyżek pasty sojowej doenjang
  • mała cukinia
  • 2 ziemniaki
  • kilka boczniaków
  • nieduża kalarepa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki cheongyang
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka pasty paprykowej gochujang
  • ok. ½ łyżki płatków papryki gochugaru
  • 2 łodygi szczypioru
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój cukinię na plastry lub półplasterki o grubości 1 cm, kalarepę i cebulę w grubą kostkę, a ziemniaki w plastry, a następnie w słupki. Tofu pokrój na półplasterki o grubości 1 cm. Mięso pokrój na cienkie plasterki.

Rozgrzej w garnku niewielką ilość oleju i krótko przesmaż mięso, żeby puściło sok. Dolej ok. 1 l wody, dodaj pastę doenjang i 1 łyżkę pasty gochujang. Zamieszaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj ziemniaki, cukinię, kalarepę i cebulę. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj tofu i boczniaki poszarpane na mniejsze kawałki.

Gdy woda ponownie się zagotuje, dodaj pastę gochugaru i czerwone papryczki pokrojone na cienkie plasterki. Gotuj do miękkości warzyw. Na zakończenie dodaj pokrojony szczypior.

Danie jest smaczne także na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się przegryzą.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA