Doenjang jjigae – danie jednogarnkowe z pastą sojową
- Seria kulinarna:
- Nie tylko kimchi (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
Składniki:
- 200 g wołowiny (mostek)
- ok. 1,2 l wody
- ½ cebuli
- kostka tofu
- 5 łyżek pasty sojowej doenjang
- mała cukinia
- 2 ziemniaki
- kilka boczniaków
- nieduża kalarepa
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 papryczki cheongyang
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka pasty paprykowej gochujang
- ok. ½ łyżki płatków papryki gochugaru
- 2 łodygi szczypioru
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój cukinię na plastry lub półplasterki o grubości 1 cm, kalarepę i cebulę w grubą kostkę, a ziemniaki w plastry, a następnie w słupki. Tofu pokrój na półplasterki o grubości 1 cm. Mięso pokrój na cienkie plasterki.
Rozgrzej w garnku niewielką ilość oleju i krótko przesmaż mięso, żeby puściło sok. Dolej ok. 1 l wody, dodaj pastę doenjang i 1 łyżkę pasty gochujang. Zamieszaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj ziemniaki, cukinię, kalarepę i cebulę. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj tofu i boczniaki poszarpane na mniejsze kawałki.
Gdy woda ponownie się zagotuje, dodaj pastę gochugaru i czerwone papryczki pokrojone na cienkie plasterki. Gotuj do miękkości warzyw. Na zakończenie dodaj pokrojony szczypior.
Danie jest smaczne także na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się przegryzą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź