Tteokguk – zupa z ciastkami ryżowymi
- Seria kulinarna:
- Nie tylko kimchi (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
Składniki:
- 1,5 l wody
- 1 op. ciastek (klusek) ryżowych
- ok. 1 szklanki (115 g) wołowiny, np. polędwicy (na bulgogi)
- ok. 1 szklanki dymki
- ok. 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu anchois
- 1 łyżka drobno posiekanej soli
- ½ łyżki posiekanego czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 jajko
- trochę wodorostów na gomyeong
- szczypta pieprzu w proszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wypłucz ciastka ryżowe pod bieżącą wodą i namocz je w wodzie. Pokrój wołowinę na cienkie plasterki, a dymkę na kawałki o grubości 0,3 cm.
Wbij jajko do miski i wymieszaj. Rozgrzej trochę oleju na patelni i wylej rozbełtane jajko. Usmaż jak omlet.
Wlej olej sezamowy do garnka, rozgrzej, dodaj wołowinę i trochę sosu anchois. Smaż na średnim ogniu, aż tłuszcz na mięsie się rozpuści. Zalej wodą (ok. 1,5 litra) i gotuj.
Gdy bulion się zagotuje, odcedź namoczone w wodzie ciastka ryżowe i dodaj je do bulionu. Gdy bulion się zagotuje ponownie, dodaj sos rybny, sól i posiekany czosnek. Gotuj przez około 5 minut. Nalej zupę do miseczek. Posyp posiekaną dymką, ostrą papryczką, wodorostami, pieprzem i pokrojonym omletem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź