Carpaccio z wołowiny

Carpaccio z wołowiny
Oceń przepis:
61 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 żółtko
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • rukola
  • sok z cytryny
  • duża szczypta cukru
  • 3-4 krople tabasco
  • cienkie plastry parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwicę ugniatamy i zawijamy w folię spożywczą, formując zgrabny rulon. Ściśle zawiniętą wkładamy do zamrażarki na ok. 30-40 minut.

Żółtko przekładamy do wysokiego dzbanka, dolewamy powoli oliwę energicznie ubijając blenderem lub mieszadłem. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy tabasco i delikatnie mieszamy.

Polędwicę rozwijamy z folii i kroimy w bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem. Układamy plastry na talerzu, skrapiamy sosem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami rukoli i kaparami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA