Idealny stek z kremowym sosem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 steki (po 500 g)
- oliwa
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sos:
- 4 posiekane ząbki czosnku
- pół posiekanej cebuli
- 100 g masła
- pół pęczka tymianku
- 100 ml bulionu wołowego
- 1 garść drobno pokrojonych mieszanych grzybów
- ćwierć filiżanki koniaku
- 100 ml śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sos:
Cebulę, czosnek i tymianek podsmażyć na maśle. Dodać grzyby i bulion. Kiedy zmiękną wlać koniak i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Steki:
Mięso wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
Steki natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Grillować przez 2 minuty, odwrócić i grillować przez kolejne 2 minuty. Odwrócić o 180° i grillować, żeby powstała kratka. Odwrócić i grillować przez kolejne 2 minuty.
Steki powinny być średnio krwiste, ozdobione wypaloną kratką. Przełożyć je na ogrzany talerz, przykryć folią i odstawić na 4 minuty.
Podawać z sosem.
Cebulę, czosnek i tymianek podsmażyć na maśle. Dodać grzyby i bulion. Kiedy zmiękną wlać koniak i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Steki:
Mięso wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
Steki natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Grillować przez 2 minuty, odwrócić i grillować przez kolejne 2 minuty. Odwrócić o 180° i grillować, żeby powstała kratka. Odwrócić i grillować przez kolejne 2 minuty.
Steki powinny być średnio krwiste, ozdobione wypaloną kratką. Przełożyć je na ogrzany talerz, przykryć folią i odstawić na 4 minuty.
Podawać z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W