Donuts
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 6)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pączki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość porcji:
- 12
Składniki:
- 350 g mąki pszennej TYP 650 (plus trochę do podsypania)
- 180 ml ciepłego mleka
- 1 duże jajko
- 1 płaska łyżka suszonych drożdży
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 op. cukru wanilinowego
- duża szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia
Dodatki:
- drobny cukier
- cynamon
- biały lukier
- posypki
- ganasz
- olej do posmarowania stolnicy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy cukier i suszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier wanilinowy, wbijamy jajo i wlewamy podrośnięte drożdże. Za pomocą miksera stacjonarnego lub łopatką/łyżką zaczynamy łączyć składniki, jak tylko się połączą (ciasto będzie kleiste i ciągnące, dość luźne), przekładamy ciasto na blat lekko posmarowany olejem, wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie się robić gładkie i bardzo elastyczne.
Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, lekko smarujemy wierzch olejem, przykrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Następnie odgazowujemy całość, uderzając ciasto pięścią raz czy dwa razy. Przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy donuty za pomocą wykrawarki lub szklanki i kieliszka. Układamy wycięte pączki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20-30 min., żeby odpoczęły.
Następnie smażymy pączki na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor, odsączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze z cynamonem, a przestudzone całkowicie oblewamy ulubioną polewą i dekorujemy wg gustu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź