Pączki z kremem pistacjowym
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 1)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pączki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki typ 550
- 10 g suchych drożdży
- 7 żółtek z jajek klasy M
- 75 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 220g ciepłego mleka
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Krem pistacjowy:
- 100 g mleka
- 150 g śmietanki 30%
- 5 żółtek z jajek M
- 100 g pasty pistacjowej
- 30 g cukru
- 100 g białej czekolady
- 250 g mascarpone
- szczypta soli
Lukier:
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżki oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kremu. Zagotuj śmietankę z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem. Gorącym płynem zalej żółtka, powolnym strumieniem. Zahartuj je, ciągle mieszając. Całość przelej z powrotem do garnka i ciągle mieszając podgrzewaj, do zgęstnienia.
Do miski wrzuć białą czekoladę i pastę pistacjową. Zalej je gorącym kremem angielskim i dokładnie wymieszaj. Dodaj mascarpone i szczyptę soli. Zblenduj całość, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki, najlepiej na noc.
Przygotuj ciasto. Żółtka ubij razem z cukrem do potrojenia ich objętości. Po ubiciu dodaj do nich przesianą mąkę, drożdże, spirytus i wanilię. Zacznij wyrabiać w robocie planetarnym za pomogą haka i powolnym strumieniem dolewaj ciepłe mleko, które nie może parzyć w palec. Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut.
Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie uderz w ciasto pięścią i chwilę powyrabiaj je dłońmi. Podziel na porcje, każda ma ważyć około 60-65 g. Uformuj kulki i odstaw je na blat delikatnie obsypany mąką. Spłaszcz je ręką, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzej olej w garnku do temperatury 175 stopni C. Warto w trakcie smażenia tę temperaturę kontrolować, ponieważ zaraz po wsadzeniu pączków temperatura spada, a nie chcesz przecież mieć pączków spalonych i surowych w środku.
Wrzuć wyrośnięte pączki do oleju i smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki wyłóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć je z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe pączki nadziewaj kremem pistacjowym.
Czekoladę rozpuść z olejem w kąpieli wodnej. Maczaj w polewie przestudzone już pączki. Obsyp posiekanymi pistacjami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź