Pieczone donuty cytrynowe
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pączki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 100 ml maślanki
- 50 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- szczypta soli
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- wrzątek do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- kolorowe barwniki
- posypki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połącz jajko, maślankę, rozpuszczone masło, cukier, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy w jednej misce. Dokładnie wymieszaj. Do osobnej miski przesiej suche składniki. Suche składniki wsyp do mokrych i całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj do specjalnej silikonowej formy do donutów. Masa musi sięgać ¾ wysokości foremki. Piecz w 175 stopniach C, grzanie góra dół, przez 15-17 minut, do uzyskania złotego koloru.
Przygotuj lukier. Do miski wrzuć cukier puder. Dolewaj stopniowo gorącą wodę, cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wystudzone donuty maczaj w lukrze i posyp kolorowymi posypkami. Jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier, dodaj do niego dowolne barwniki spożywcze.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź