Pieczone donuty cytrynowe

Pieczone donuty cytrynowe
Oceń przepis:
119 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml maślanki
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • wrzątek do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • kolorowe barwniki
  • posypki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Połącz jajko, maślankę, rozpuszczone masło, cukier, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy w jednej misce. Dokładnie wymieszaj. Do osobnej miski przesiej suche składniki. Suche składniki wsyp do mokrych i całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj do specjalnej silikonowej formy do donutów. Masa musi sięgać ¾ wysokości foremki. Piecz w 175 stopniach C, grzanie góra dół, przez 15-17 minut, do uzyskania złotego koloru.

Przygotuj lukier. Do miski wrzuć cukier puder. Dolewaj stopniowo gorącą wodę, cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wystudzone donuty maczaj w lukrze i posyp kolorowymi posypkami. Jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier, dodaj do niego dowolne barwniki spożywcze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA