Okinawskie pączki z czarnego cukru
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pączki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g okinawskiej mieszanki sātā andāgi (lub mieszanki naleśnikowej)
- 15 g proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 320 g czarnego cukru (lub cukru ciemnobrązowego)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju roślinnego, plus dodatkowo do głębokiego smażenia
- 2 łyżki pełnotłustego mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przesiej mąkę, sātā andāgi i proszek do pieczenia 3 razy. W osobnej misce ubij jajka, cukry i ocet. Połącz mieszankę jajeczną z suchymi składnikami, dodaj olej i trochę mleka w razie konieczności. Mieszanka powinna być miękka, ale lekko sprężysta. Przykryj folią i odstaw na 30 minut.
Rozgrzej olej roślinny w woku lub rondlu do 150ºC. Natłuszczonymi rękami uformuj małe kulki o średnicy 3 cm i wrzucaj do oleju. Pałeczkami obracaj pączki, żeby równo się usmażyły. Smaż 3-5 minut aż zrobią się brązowe i wypłyną na powierzchnię. Po wyjęciu poczekaj, aż pączki ociekną z tłuszczu i serwuj.
Rozgrzej olej roślinny w woku lub rondlu do 150ºC. Natłuszczonymi rękami uformuj małe kulki o średnicy 3 cm i wrzucaj do oleju. Pałeczkami obracaj pączki, żeby równo się usmażyły. Smaż 3-5 minut aż zrobią się brązowe i wypłyną na powierzchnię. Po wyjęciu poczekaj, aż pączki ociekną z tłuszczu i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W