Okinawskie pączki z czarnego cukru

Okinawskie pączki z czarnego cukru
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g okinawskiej mieszanki sātā andāgi (lub mieszanki naleśnikowej)
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 320 g czarnego cukru (lub cukru ciemnobrązowego)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju roślinnego, plus dodatkowo do głębokiego smażenia
  • 2 łyżki pełnotłustego mleka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przesiej mąkę, sātā andāgi i proszek do pieczenia 3 razy. W osobnej misce ubij jajka, cukry i ocet. Połącz mieszankę jajeczną z suchymi składnikami, dodaj olej i trochę mleka w razie konieczności. Mieszanka powinna być miękka, ale lekko sprężysta. Przykryj folią i odstaw na 30 minut.

Rozgrzej olej roślinny w woku lub rondlu do 150ºC. Natłuszczonymi rękami uformuj małe kulki o średnicy 3 cm i wrzucaj do oleju. Pałeczkami obracaj pączki, żeby równo się usmażyły. Smaż 3-5 minut aż zrobią się brązowe i wypłyną na powierzchnię. Po wyjęciu poczekaj, aż pączki ociekną z tłuszczu i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA