Zupa z pieczonych pomidorów i czerwonej soczewicy
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 450 g ugotowanej soczewicy czerwonej
- kilka listków świeżego oregano
- 6 suszonych pomidorów
- łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- 1 l gorącej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej pokrojone pomidory wraz z czosnkiem rozgniecionym za pomocą noża, cebulą pokrojoną w talarki i ugotowaną soczewicą.
Posyp warzywa solą, papryką oraz pieprzem i skrop oliwą. Posyp oregano, zachowując część do dekoracji.
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200º C około 50 minut.
Następnie wyjmij warzywa, odłóż część soczewicy do dekoracji, a resztę zmiksuj na gładką masę. Dodaj gorącą wodę i dokładanie wymieszaj.
Na koniec udekoruj drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, oregano i pozostałą soczewicą. Możesz zrobić również kleksa z jogurtu naturalnego.
Posyp warzywa solą, papryką oraz pieprzem i skrop oliwą. Posyp oregano, zachowując część do dekoracji.
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200º C około 50 minut.
Następnie wyjmij warzywa, odłóż część soczewicy do dekoracji, a resztę zmiksuj na gładką masę. Dodaj gorącą wodę i dokładanie wymieszaj.
Na koniec udekoruj drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, oregano i pozostałą soczewicą. Możesz zrobić również kleksa z jogurtu naturalnego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W