Bakłażanowy krem z fetą
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki włoskich orzechów
- pokruszona feta
- 1 utarty ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej natki kolendry
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażana nakłuć w wielu miejscach widelcem. Ułożyć na kratce w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec aż ściemnieje i oklapnie. Ostudzonego obrać ze skóry. Przeciąć na pół, dobrze odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać oliwę. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, oskrobać z odpadającej suchej skórki, pokruszyć. Wymieszać bakłażana z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Podawać na przekąskę z grzankami, bułką lub arabską pitą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W