Bakłażan z pomidorami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 4
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 zielone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml zmiksowanych pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
- natka pietruszki i szczypiorek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W szerokim rondlu rozgrzewamy sporą ilość oliwy lub oleju, na wysokość ok. 1,5-2 cm. Obieramy bakłażan, ale nie w całości, tylko ścinamy skórkę co ok. 1 cm, tak by część skorki pozostawić, a resztę ściąć, następnie kroimy go w dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do czasu, aż z każdej strony będzie pięknie brązowy.
W osobnym rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, kroimy czosnek w kosteczkę i od razu wrzucamy go do rozgrzewającego się tłuszczu, jak tylko ładnie zacznie pachnieć, dolewamy puree z pomidorów, doprawiamy cukrem, octem, solą i pieprzem. Sos gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut.
Zieloną paprykę kroimy w dość sporą kostkę. Bakłażan wyławiamy z tłuszczu i odsączamy na sicie lub na ręczniku papierowym i póki kawałki są gorące, przyprawiamy je solą.
Na tłuszczu po smażeniu bakłażana przesmażamy paprykę, niezbyt długo, do czasu, aż nabierze rumieńców. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i solimy.
Usmażone warzywa przekładamy do miski, zalewamy sosem i mieszamy. Po kilku minutach całość nieco zgęstnieje i przejdzie smakami. Podajemy solo lub jako dodatek do dań, również jako dodatek do kanapek, pit, lawaszy etc.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź