Bakłażan z pomidorami

Bakłażan z pomidorami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 zielone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml zmiksowanych pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • natka pietruszki i szczypiorek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W szerokim rondlu rozgrzewamy sporą ilość oliwy lub oleju, na wysokość ok. 1,5-2 cm. Obieramy bakłażan, ale nie w całości, tylko ścinamy skórkę co ok. 1 cm, tak by część skorki pozostawić, a resztę ściąć, następnie kroimy go w dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do czasu, aż z każdej strony będzie pięknie brązowy.

W osobnym rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, kroimy czosnek w kosteczkę i od razu wrzucamy go do rozgrzewającego się tłuszczu, jak tylko ładnie zacznie pachnieć, dolewamy puree z pomidorów, doprawiamy cukrem, octem, solą i pieprzem. Sos gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut.

Zieloną paprykę kroimy w dość sporą kostkę. Bakłażan wyławiamy z tłuszczu i odsączamy na sicie lub na ręczniku papierowym i póki kawałki są gorące, przyprawiamy je solą.

Na tłuszczu po smażeniu bakłażana przesmażamy paprykę, niezbyt długo, do czasu, aż nabierze rumieńców. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i solimy.

Usmażone warzywa przekładamy do miski, zalewamy sosem i mieszamy. Po kilku minutach całość nieco zgęstnieje i przejdzie smakami. Podajemy solo lub jako dodatek do dań, również jako dodatek do kanapek, pit, lawaszy etc.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA