Jajecznica z pieczarkami i truflami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 8 dużych jaj (najlepiej z hodowli ekologicznej)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
- ⅓ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy dobrej jakości
- ⅓ szklanki posiekanej szalotki
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek (około 120 g)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka rozbić do miski. Rozmącić z solą, pieprzem, szczypiorkiem i kwaśną śmietaną. Ubijać przez minutę, aż masa będzie puszysta, a składniki się połączą. Na średnim ogniu rozgrzać na patelni teflonowej masło i oliwę. Wrzucić szalotki i pieczarki. Podsmażać przez 3 minuty, aż zmiękną. Liście sałaty ułożyć w 4 miseczkach do zupy. W małej misce wymieszać oliwę z pierwszego tłoczenia, czosnek i sól. Posmarować lekko liście. Na patelnię z pieczarkami wlać mieszaninę jajeczną. Mieszając łyżką lub łopatką przez 2-3 minuty, aż masa się zetnie, ale pozostanie wilgotna. Rozdzielić jajecznicę na cztery liście sałaty. Posypać plasterkami trufli lub skropić oliwą aromatyzowaną truflami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W