Szaszłyki z tofu i koreańska mizeria

Szaszłyki z tofu
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania wegańskie

Składniki:

Marynata:
  • 1 gruszka
  • ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu ryżowego lub z agawy
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta soli oraz pieprzu
Koreańska mizeria:
  • 1 długi ogórek
  • 1 cebulka ze szczypiorem
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki gochugaru, lub po ¼ łyżeczki papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ziarna sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W blenderze rozdrobnić wszystkie składniki marynaty na gładką pastę.
Tofu pokroić w kostkę, pieczarki pokroić na połówki, cebulę pokroić na grube kawałki, a szczypior przekroić kilka razy. Tak przygotowane składniki przełożyć do dużego pudełka, wylać marynatę i dokładnie natrzeć. Zafoliować, obciążyć i przełożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia nabijać na patyczki i grillować, podawać z koreańską mizerią.
Aby przygotować koreańską mizerię, należy obrać i pokroić ogórka, a szczypior pokroić na długie kawałki. Dodać wszystkie składniki i wymieszać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA