Szaszłyki z tofu i koreańska mizeria
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania wegańskie
Składniki:
- 1 kostka tofu
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 posiekany szczypior
Marynata:
- 1 gruszka
- ½ cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu ryżowego lub z agawy
- 2 łyżki oleju sezamowego
- szczypta soli oraz pieprzu
Koreańska mizeria:
- 1 długi ogórek
- 1 cebulka ze szczypiorem
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka papryki gochugaru, lub po ¼ łyżeczki papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- ziarna sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W blenderze rozdrobnić wszystkie składniki marynaty na gładką pastę.
Tofu pokroić w kostkę, pieczarki pokroić na połówki, cebulę pokroić na grube kawałki, a szczypior przekroić kilka razy. Tak przygotowane składniki przełożyć do dużego pudełka, wylać marynatę i dokładnie natrzeć. Zafoliować, obciążyć i przełożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia nabijać na patyczki i grillować, podawać z koreańską mizerią.
Aby przygotować koreańską mizerię, należy obrać i pokroić ogórka, a szczypior pokroić na długie kawałki. Dodać wszystkie składniki i wymieszać.
Tofu pokroić w kostkę, pieczarki pokroić na połówki, cebulę pokroić na grube kawałki, a szczypior przekroić kilka razy. Tak przygotowane składniki przełożyć do dużego pudełka, wylać marynatę i dokładnie natrzeć. Zafoliować, obciążyć i przełożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia nabijać na patyczki i grillować, podawać z koreańską mizerią.
Aby przygotować koreańską mizerię, należy obrać i pokroić ogórka, a szczypior pokroić na długie kawałki. Dodać wszystkie składniki i wymieszać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W