Nowalijki z wegańskim majonezem i grillowaną dymką

Nowalijki z wegańskim majonezem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adriana Marczewska

Seria kulinarna:
Ślinotok (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania wegańskie

Składniki:

  • rzodkiewka koniecznie z ładnymi listkami
  • młoda marchew z natką
  • dymka
  • sałata masłowa
  • ogórki gruntowe
  • 1 szklanka mleka sojowego bez cukru
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz ziołowy lub biały
  • ok. 1/2 -1 szkl. oleju rzepakowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Rzodkiewkę kroimy na pół i wrzucamy do wody z lodem.
Marchewkę i ogórka kroimy na 1cm kostkę.
Dymkę kroimy na pół i grillujemy na patelni z odrobiną oleju.
Robimy majonez: do mleka dodajemy ocet i miksujemy przez 2-3 minuty, aż mleko zacznie się lekko pienić.
Dodajemy musztardę, sól oraz pieprz. Wszystko miksujemy przez kilka minut.
Stopniowo, bardzo powoli dodajemy olej (cały czas miksując), gdy konsystencja będzie dostatecznie gęsta miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Podajemy nowalijki z majonezem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA