Nowalijki z wegańskim majonezem i grillowaną dymką

Oceń przepis:
Przygotował:
Adriana Marczewska
- Seria kulinarna:
- Ślinotok (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania wegańskie
Składniki:
- rzodkiewka koniecznie z ładnymi listkami
- młoda marchew z natką
- dymka
- sałata masłowa
- ogórki gruntowe
- 1 szklanka mleka sojowego bez cukru
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz ziołowy lub biały
- ok. 1/2 -1 szkl. oleju rzepakowego
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rzodkiewkę kroimy na pół i wrzucamy do wody z lodem.
Marchewkę i ogórka kroimy na 1cm kostkę.
Dymkę kroimy na pół i grillujemy na patelni z odrobiną oleju.
Robimy majonez: do mleka dodajemy ocet i miksujemy przez 2-3 minuty, aż mleko zacznie się lekko pienić.
Dodajemy musztardę, sól oraz pieprz. Wszystko miksujemy przez kilka minut.
Stopniowo, bardzo powoli dodajemy olej (cały czas miksując), gdy konsystencja będzie dostatecznie gęsta miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Podajemy nowalijki z majonezem.
Marchewkę i ogórka kroimy na 1cm kostkę.
Dymkę kroimy na pół i grillujemy na patelni z odrobiną oleju.
Robimy majonez: do mleka dodajemy ocet i miksujemy przez 2-3 minuty, aż mleko zacznie się lekko pienić.
Dodajemy musztardę, sól oraz pieprz. Wszystko miksujemy przez kilka minut.
Stopniowo, bardzo powoli dodajemy olej (cały czas miksując), gdy konsystencja będzie dostatecznie gęsta miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Podajemy nowalijki z majonezem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W