Khao soi jay

Khao soi jay
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie, Wegańskie zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • Pasta:
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry, całych
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 trawa cytrynowa, świeża
  • 2 liście kaffiru, mrożone lub świeże
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka sproszkowanych suszonych papryk chili
  • 1/6 łyżeczki kardamonu, mielonego
  • garstka kolendry, świeżej
  • 1/4 łyżeczki soli
Zupa:
2 puszki mleczka kokosowego
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 - 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 300 g wybranych warzyw, fasolki szparagowej, boczniaków, młodej kapusty, cukinii
Do smażenia:
  • 50 g makaronu ryżowy
  • olej
Do podania:
  • garść kolendry
  • garść sałaty
  • pokrojona w paski szalotka
  • limonka
  • garść kiszonej kapusty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najpierw przygotować pastę. Mocno rozgrzać małą patelnią i uprażyć kolendrę. Dodać do moździerza, rozgnieść. 

Imbir, szalotki, trawę cytrynową, liście kaffiru i czosnek posiekać w cieniutki plasterki. Dodać do moździerza razem z kukrumą, sproszkowanymi paprykami chili, kardamonem, kolendrą i solą, a następnie wszystko cierpliwie rozetrzeć na pastę. Jeśli cierpliwość się skończy – użyć blendera. 

Kiedy pasta będzie gotowa można zająć się przygotowaniem zupy. Wybrać ulubione warzywa i pokroić w dość duże kawałki.

Na dno garnka wlać 6 - 8 łyżek kokosowego mleczka i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż odparuje woda i zostanie sam tłuszcz. Wtedy dodać pastę, przesmażyć ją i dodać resztę składników. Garnek lekko przykryć i zupę gotować do miękkości warzyw.

W tym czasie usmażyć makaron ryżowy. W niedużym rondelku lub garnku rozgrzać olej, dodać suchy makaron i gdy tylko zacznie zmieniać się w prażynkę wyjąć na papierowe ręczniki. Otrzeć, oprószyć solą i zostawić. To naprawdę nie jest trudne, możecie zobaczyć w programie, na czym polega cały trik. 

Gotową zupę spróbować i w razie potrzeby doprawić sosem sojowym. Do każdej miseczki nakładać zupę, następnie pokrojoną w plasterki szalotkę, kolendrę, sałatę, garść kiszonek oraz limonkę i usmażony makaron.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA