Khao soi jay
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Wegańskie zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- Pasta:
- 1 łyżeczka ziaren kolendry, całych
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 1 trawa cytrynowa, świeża
- 2 liście kaffiru, mrożone lub świeże
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka sproszkowanych suszonych papryk chili
- 1/6 łyżeczki kardamonu, mielonego
- garstka kolendry, świeżej
- 1/4 łyżeczki soli
Zupa:
2 puszki mleczka kokosowego
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 2 - 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 300 g wybranych warzyw, fasolki szparagowej, boczniaków, młodej kapusty, cukinii
Do smażenia:
- 50 g makaronu ryżowy
- olej
Do podania:
- garść kolendry
- garść sałaty
- pokrojona w paski szalotka
- limonka
- garść kiszonej kapusty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najpierw przygotować pastę. Mocno rozgrzać małą patelnią i uprażyć kolendrę. Dodać do moździerza, rozgnieść.
Imbir, szalotki, trawę cytrynową, liście kaffiru i czosnek posiekać w cieniutki plasterki. Dodać do moździerza razem z kukrumą, sproszkowanymi paprykami chili, kardamonem, kolendrą i solą, a następnie wszystko cierpliwie rozetrzeć na pastę. Jeśli cierpliwość się skończy – użyć blendera.
Kiedy pasta będzie gotowa można zająć się przygotowaniem zupy. Wybrać ulubione warzywa i pokroić w dość duże kawałki.
Na dno garnka wlać 6 - 8 łyżek kokosowego mleczka i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż odparuje woda i zostanie sam tłuszcz. Wtedy dodać pastę, przesmażyć ją i dodać resztę składników. Garnek lekko przykryć i zupę gotować do miękkości warzyw.
W tym czasie usmażyć makaron ryżowy. W niedużym rondelku lub garnku rozgrzać olej, dodać suchy makaron i gdy tylko zacznie zmieniać się w prażynkę wyjąć na papierowe ręczniki. Otrzeć, oprószyć solą i zostawić. To naprawdę nie jest trudne, możecie zobaczyć w programie, na czym polega cały trik.
Gotową zupę spróbować i w razie potrzeby doprawić sosem sojowym. Do każdej miseczki nakładać zupę, następnie pokrojoną w plasterki szalotkę, kolendrę, sałatę, garść kiszonek oraz limonkę i usmażony makaron.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź