Massaman curry
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- Pasta:
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 łupiny kardamonu
- ½ laski cynamonu
- ½ gwiazdki anyżu
- 1 szalotka, przekrojona na pół
- 2 ząbki czosnku, obrane, w całości
1 łodyga trawy cytrynowej
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sambal oelek
Curry:
- 200 g boczniaków
- olej do smażenia
- 3–4 łyżki oleju do smażenia
- ¼ szklanki orzeszków ziemnych
- 2 ziemniaki (300 g)
- 3 szalotki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- ¼ szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ - 1 łyżka soku z limonki
- 1–2 łyżeczki cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacząć od przygotowania pasty curry. Mocno rozgrzać małą patelnię i po kolei prażyć przyprawy, do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Na koniec na tej samej suchej patelni podprażyć szalotkę oraz czosnek.
Do młynka wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie zmielić na proszek i odsypać do miseczki. Trawę cytrynową pokroić na bardzo cienkie plasterki, wrzucić do młynka wraz z solą i zmielić. Przełożyć zmieloną trawę do blendera, dodać szalotkę, czosnek oraz zmielone wcześniej przyprawy i ponownie zmielić. Do powstałej pasty dodać sambal i zmiksować na gładko.
Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki, a na dużej patelni mocno rozgrzać olej. Włożyć pokrojone grzyby, nie mieszać i podsmażać przez 3 minuty. Po tym czasie zamieszać, smażyć kolejne 2 minuty i zdjąć grzyby z patelni.
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, szalotki pokroić wzdłuż na ósemki. Do patelni, na której smażyły się boczniaki, dodać więcej oleju i porządnie go rozgrzać, a następnie dodać orzeszki. Smażyć przez 1 minutę, po czym dodać pastę curry i smażyć kolejne 2–3 minuty, do momentu, aż będzie intensywnie pachnieć i bulgotać. Dodać ziemniaki oraz szalotki i smażyć, mieszając, przez 3–4 minuty.
Dodać obsmażone wcześniej boczniaki i stopniowo wlewać mleczko kokosowe, nieustannie mieszając. Smażyć przez 2–3 minuty, po czym dodać wodę, sos sojowy oraz cukier i gotować na dużym ogniu przez 8–10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Podawać z ulubionym ryżem lub tak jak w południowej Tajlandii – z plackami typu naam czy roti.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź