Kotleciki cielęce smażone na soli

Kotleciki cielęce smażone na soli
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 5 kotlecików cielęcych z kostką
  • 1/2 szklanki soli gruboziarnistej
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 2-3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • marynata:
  • garść świeżego estragonu
  • garść świeżego tymianku
  • 2-3 gałązki majeranku
  • sól
  • szczypta suszonej skórki z cytryny
  • smażone warzywa:
  • 3 młode ziemniaki
  • 3 zielone szparagi
  • 2 młode marchewki
  • cebula szalotka
  • 5 ząbków czosnku
  • ćwiartka kapusty pekińskiej
  • oliwa do smażenia
  • łyżka sambalu
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki octu
  • łyżka brązowego cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kotleciki delikatnie rozbij, natrzyj je solą i kolorowym mielonym pieprzem. W moździerzu utrzyj wszystkie składniki marynaty i wetrzyj ją w kotleciki. Na patelnie wsyp sól kamienną i morską. Dodaj goździki i korę cynamonu. Jak sól zacznie strzelać, wrzuć na nią kotleciki. Patelnię przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i smaż kotlety przez 15-20 minut. Ziemniaki pokrój w plastry. Kapustę posiekaj. Marchewki i szparagi pokrój na średnie kawałki. Cebulę przekrój na pół. W rondlu na oliwie przesmaż warzywa. Dodaj sambal, ocet i cukier brązowy. Warzywa zalej wodą i duś przez 5 minut. Kotleciki podawaj z młodymi duszonymi warzywami. Palce lizać!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA