Kotleciki cielęce smażone na soli
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 5 kotlecików cielęcych z kostką
- 1/2 szklanki soli gruboziarnistej
- 3 łyżki soli kamiennej
- 2-3 goździki
- kawałek kory cynamonu
- marynata:
- garść świeżego estragonu
- garść świeżego tymianku
- 2-3 gałązki majeranku
- sól
- szczypta suszonej skórki z cytryny
- smażone warzywa:
- 3 młode ziemniaki
- 3 zielone szparagi
- 2 młode marchewki
- cebula szalotka
- 5 ząbków czosnku
- ćwiartka kapusty pekińskiej
- oliwa do smażenia
- łyżka sambalu
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki octu
- łyżka brązowego cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kotleciki delikatnie rozbij, natrzyj je solą i kolorowym mielonym pieprzem. W moździerzu utrzyj wszystkie składniki marynaty i wetrzyj ją w kotleciki. Na patelnie wsyp sól kamienną i morską. Dodaj goździki i korę cynamonu. Jak sól zacznie strzelać, wrzuć na nią kotleciki. Patelnię przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i smaż kotlety przez 15-20 minut. Ziemniaki pokrój w plastry. Kapustę posiekaj. Marchewki i szparagi pokrój na średnie kawałki. Cebulę przekrój na pół. W rondlu na oliwie przesmaż warzywa. Dodaj sambal, ocet i cukier brązowy. Warzywa zalej wodą i duś przez 5 minut. Kotleciki podawaj z młodymi duszonymi warzywami. Palce lizać!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W