Omlet Sissi lub cesarski Kaiserschmarrn
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia austriacka
Składniki:
- 4 jaja plus szczypta soli
- 3 płaskie łyżki mąki
- 40 g masła
- pół łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki cukru do karmelizowania
- ew. garść rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałowych do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy rozmieszane żółtka. Całość masy delikatnie mieszamy jednocześnie powoli wsypując mąkę. Jeśli dodajemy rodzynki - wsypujemy je do ciasta razem z mąką. Na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy masło. Wlewamy ciasto i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód jest przypieczony, łopatką dzielimy omlet na małe kawałki. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W