Sernik
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Serniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg twarogu (ser mielony)
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru (najlepiej tego drobnego do pieczenia)
- 0,5 szklanki oleju
- 2 budynie (w proszku) o smaku waniliowym
- 1 op. cukru waniliowego
- ew. łyżeczka esencji waniliowej
- 160 g ciastek kakaowych
- ok. 80 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, wszystkie składniki, poza białkami wrzucamy do wysokiej miski i łączymy za pomocą blendera. Nie przejmujecie się, jeśli wyda Wam się, że masa jest zbyt rzadka. Blachę do pieczenia (okrągła o śr. 20-24 cm, lub prostokątna ok.22 na 32 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wkładamy do woreczka i kruszymy lub wkładamy do pojemnika z nożykami, czyli dostawki do blendera i kruszymy. Dodajemy lekko przestudzone masło, wcześniej rozpuszczone. podsypujemy całość cukrem trzcinowym i mieszamy. Na spód formy wysypujemy ciastkową masę, wyrównujemy i przyklepujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i łyżeczką mąki ziemniaczanej, powoli łączymy z masą serową. Całość wylewamy do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 160 st., ok. godziny do półtorej. Można w trakcie pieczenia przykryć górę sernika papierem do pieczenia, żeby wierzch się zbytnio nie przypiekł.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Serniki
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W