Sernik
Oceń przepis:
204 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Serniki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg twarogu (ser mielony)
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru (najlepiej tego drobnego do pieczenia)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 budynie (w proszku) o smaku waniliowym
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ew. łyżeczka esencji waniliowej
  • 160 g ciastek kakaowych
  • ok. 80 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, wszystkie składniki, poza białkami wrzucamy do wysokiej miski i łączymy za pomocą blendera. Nie przejmujecie się, jeśli wyda Wam się, że masa jest zbyt rzadka. Blachę do pieczenia (okrągła o śr. 20-24 cm, lub prostokątna ok.22 na 32 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wkładamy do woreczka i kruszymy lub wkładamy do pojemnika z nożykami, czyli dostawki do blendera i kruszymy. Dodajemy lekko przestudzone masło, wcześniej rozpuszczone. podsypujemy całość cukrem trzcinowym i mieszamy. Na spód formy wysypujemy ciastkową masę, wyrównujemy i przyklepujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i łyżeczką mąki ziemniaczanej, powoli łączymy z masą serową. Całość wylewamy do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 160 st., ok. godziny do półtorej. Można w trakcie pieczenia przykryć górę sernika papierem do pieczenia, żeby wierzch się zbytnio nie przypiekł.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA