Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski
Oceń przepis:
94 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Farsz z białego sera i kaszy gryczanej:
  • 50 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 50 g sera białego
  • 10 dag słoniny
  • ok.1-1,5 szklanki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • 1 żółtko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od zrobienia ciasta. Do misy wrzuć mąkę, masło, drożdże, sól, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wyrób ciasto. Odstaw je na bok.
Ugotowane, przetarte przez praskę ziemniaki połącz z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Do tego dodaj twaróg.
Pokrój słoninę, by wytopić ją na patelni. Farsz dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę 12%. Powstałe ze słoniny skwarki dodaj do sera, wraz z częścią tłuszczu.
Ciasto podziel na 2 części. Dolną warstwę rozwałkuj, by wypełniła boki foremki. Na to nałóż przygotowany farsz. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj wierzch. Ciasto z wierzchu posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez ok.1 godzinę 40 min.- 2 godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA