Pieróg biłgorajski
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- ok. 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 20 g drożdży
- kilka szczypt soli
- kilka szczypt cukru
- 2 łyżki śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
Farsz z białego sera i kaszy gryczanej:
- 50 g ugotowanych ziemniaków
- 50 g kaszy gryczanej
- 50 g sera białego
- 10 dag słoniny
- ok.1-1,5 szklanki śmietany 12%
- sól
- pieprz
- 1 żółtko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia ciasta. Do misy wrzuć mąkę, masło, drożdże, sól, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wyrób ciasto. Odstaw je na bok.
Ugotowane, przetarte przez praskę ziemniaki połącz z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Do tego dodaj twaróg.
Pokrój słoninę, by wytopić ją na patelni. Farsz dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę 12%. Powstałe ze słoniny skwarki dodaj do sera, wraz z częścią tłuszczu.
Ciasto podziel na 2 części. Dolną warstwę rozwałkuj, by wypełniła boki foremki. Na to nałóż przygotowany farsz. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj wierzch. Ciasto z wierzchu posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez ok.1 godzinę 40 min.- 2 godziny.
Ugotowane, przetarte przez praskę ziemniaki połącz z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Do tego dodaj twaróg.
Pokrój słoninę, by wytopić ją na patelni. Farsz dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę 12%. Powstałe ze słoniny skwarki dodaj do sera, wraz z częścią tłuszczu.
Ciasto podziel na 2 części. Dolną warstwę rozwałkuj, by wypełniła boki foremki. Na to nałóż przygotowany farsz. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj wierzch. Ciasto z wierzchu posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez ok.1 godzinę 40 min.- 2 godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W