Żurek na soku z kiszonych ogórków z pulpetami z białej kiełbasy i prażuchami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Żurek:
- 2 wędzone żebra
- włoszczyzna
- 2 cebule
- mały pęczek świeżego majeranku
- 4 liście laurowe
- kilka żaren ziela angielskiego
- szklanka soku z kiszonych ogórków
- 300 ml maślanki
- 4 starte ząbki czosnku
Pulpety:
- 500 g dobrej surowej białej kiełbasy
- 2 starte ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- mąka do obtoczenia
Prażuchy
- 500 g ugotowanych ziemniaków przetartych na puree
- 2 ząbki startego czosnku
- ćwierć szklanki maślanki
- 2 łyżki mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę podpiecz na ogniu i wrzuć do gara. Dodaj pozostałe składniki i zalej 3 l wody.
Gotuj około 1,5 h
Odcedź wywar i dodaj do niego pozostałe składniki - sok z ogórków i maślankę. Zagotuj.
Kiełbasę rozkrój i wyjmij z jelita. Wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki. Dobrze wyrób i uformuj pulpety. Obtocz w mące i gotuj w zupie.
W rondlu upraż na rumiany kolor mąkę i wrzuć ziemniaki. Chwilę mieszaj i dodaj czosnek oraz maślankę. Ziemniaki podawaj na dnie talerza i zalewaj zupa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W