Zrazy z mielonej wołowiny faszerowane kiszoną kapustą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sou rybnego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- ½ kg kiszonej kapusty Charsznickiej
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- folia sterczowa
- mąka do obtoczenia
Sos:
- garść rodzynek
- 2 szklanki czerwonego wina
- 1 szklanka wołowego bulionu
- 3 cebule
- 3 kromki razowego zeschniętego chleba
Kasza z grzybami:
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- cebula
- 20 dkg grzybów
- pieprz
- łyżka miodu
- łyżka musztardy
- cebula
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego lubczyku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszaj z musztardą, sosem sojowym i rybnym. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj suszone zioła i wymieszaj.
Kapustę kiszoną lekko przepłucz pod wrzącą wodą i drobno posiekaj. Dopraw pieprzem i skrop olejem.
Z mięsa na ręku uformuj placek, na środku ułóż trochę kapusty i zawiń ją bokami mięsnego placka. Uformujesz w ten sposób zraz, który musisz później zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, aby mięso było zbite.
Gotowe zrazy obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na złoto, po czym wyjmij i odstaw.
Na patelni po zrazach bez mycia jej, obsmaż posiekaną w kostkę cebulę, a po niej wlej czerwone wino i odparuj 10%. Dolej bulion i dorzuć rodzynki.
Gdy składniki się wymieszają, ułóż w rondlu zrazy tak, aby były mocno ściśnięte i zalej sosem. Dodaj na wierzch porwany razowy chleb i pod przykryciem duś przez około godzinę, aż sos zgęstnieje.
Przygotuj kaszę. Na patelni rozpuść masło i przesmaż posiekaną drobno cebulę oraz posiekane grzyby. Chwilę duś i dodaj kaszę, a później musztardę, miód i posiekane świeże zioła. Podawaj zrazy z kaszą. Smacznego!
Kapustę kiszoną lekko przepłucz pod wrzącą wodą i drobno posiekaj. Dopraw pieprzem i skrop olejem.
Z mięsa na ręku uformuj placek, na środku ułóż trochę kapusty i zawiń ją bokami mięsnego placka. Uformujesz w ten sposób zraz, który musisz później zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, aby mięso było zbite.
Gotowe zrazy obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na złoto, po czym wyjmij i odstaw.
Na patelni po zrazach bez mycia jej, obsmaż posiekaną w kostkę cebulę, a po niej wlej czerwone wino i odparuj 10%. Dolej bulion i dorzuć rodzynki.
Gdy składniki się wymieszają, ułóż w rondlu zrazy tak, aby były mocno ściśnięte i zalej sosem. Dodaj na wierzch porwany razowy chleb i pod przykryciem duś przez około godzinę, aż sos zgęstnieje.
Przygotuj kaszę. Na patelni rozpuść masło i przesmaż posiekaną drobno cebulę oraz posiekane grzyby. Chwilę duś i dodaj kaszę, a później musztardę, miód i posiekane świeże zioła. Podawaj zrazy z kaszą. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W