Powidła morelowe

Powidła morelowe
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • 1,25 kg moreli
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • skórka pomarańczowa (niekonieczne)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Pokrój morele, ale nie obieraj ich. Rozłup 6 pestek moreli i wyjmij ziarna przypominające migdały. Spróbuj ich. Jeśli są słodkie, posiekaj je i dodaj. Jeśli nie, użyj tylko 3 albo zastąp je posiekanymi migdałami (wszystko zależy od ciebie). Zalej cukier 250 ml wody i podgrzewaj mieszankę, aż cukier rozpuści się, czyli około 4 min. Dodaj morele. Zagotuj wszystko i trzymaj na wolnym ogniu bez przykrycia. Pozbądź się piany, która zacznie się zbierać. Kiedy mieszanka przestanie się pienić, gotuj ją dalej na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, czyli 30 min. Możesz też sprawdzić, czy powidła są gotowe wylewając jedną łyżkę na zimną powierzchnię. Jeśli mieszanka się zsiada – można przejść do następnego kroku. Zdejmij powidła z ognia i przełóż je do słoików. Zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA