Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą

Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 op. mieszanki kiełków na patelnię – ok. 300 g kiełków ciecierzycy, soczewicy i grochu
  • garść kurek
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kubek śmietany 18%
  • 70 g sera pleśniowego lazur
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 350 g grasicy
  • oliwa
  • 1 gałązka rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grasicę parzymy we wrzątku przez 2 - 3 minuty. Następnie oczyszczamy i kroimy w grube plastry. Cebule i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę na złoto i dodajemy czosnek, mieszamy. Dodajemy pokrojone grzyby, kiełki strączkowe i po chwili wino oraz pomidory. Czekamy 2-3 minuty, aż wino odparuje i dodajemy porwany ser, natkę pietruszki i śmietanę. Cały czas mieszamy by składniki połączyły się. Doprawiamy pieprzem. Po chwili na mocno rozgrzany grill wrzucamy grasicę i rozmaryn. Solimy i pieprzymy, grillujemy z obu stron po 2 - 3 minuty. Risotto podajemy z grillowaną grasicą i płatkami sera dojrzewającego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA