Pieczona kurka z winogronami

Pieczona kurka z winogronami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zwiąż kurki. Wymieszaj olej z 1 łyżeczką koniaku, solą i pieprzem. Kurki dobrze natrzyj miksturą, odstaw na pół godziny, żeby się zamarynowały. Podgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Podgrzej brytfannę na kuchni tak, jakby to była patelnia i przyrumień dobrze kurki z każdej strony. Odlej nadmiar tłuszczu i przenieś kurki do piekarnika. Piecz 40 min, aż soki zaczną swobodnie wypływać.
Przenieś kurki na głębszy, ciepły półmisek i przykryj je folią, aby nie wystygły. Usuń tłuszcz z brytfanny. Zdeglasuj ją 2 łyżkami koniaku i ogniem zapałki. Kiedy płomienie zginą, wlej bulion i gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Dodaj winogrona i gotuj je 3 minuty, aż zmiękną i będą ciepłe. Odkryj kurki, polej je sosem z winogronami i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA