Pieczona kurka z winogronami
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 4 kurki
- umyte i wysuszone papierowym ręcznikiem
- 3 łyżeczki oleju z pestek winogron
- 3 łyżeczki koniaku
- sól i pieprz
- zapałki
- 500 g zielonych i czerwonych winogron
- w połówkach
- 250 ml bulionu drobiowego (o niskiej zawartości sodu lub domowego)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zwiąż kurki. Wymieszaj olej z 1 łyżeczką koniaku, solą i pieprzem. Kurki dobrze natrzyj miksturą, odstaw na pół godziny, żeby się zamarynowały. Podgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Podgrzej brytfannę na kuchni tak, jakby to była patelnia i przyrumień dobrze kurki z każdej strony. Odlej nadmiar tłuszczu i przenieś kurki do piekarnika. Piecz 40 min, aż soki zaczną swobodnie wypływać.
Przenieś kurki na głębszy, ciepły półmisek i przykryj je folią, aby nie wystygły. Usuń tłuszcz z brytfanny. Zdeglasuj ją 2 łyżkami koniaku i ogniem zapałki. Kiedy płomienie zginą, wlej bulion i gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Dodaj winogrona i gotuj je 3 minuty, aż zmiękną i będą ciepłe. Odkryj kurki, polej je sosem z winogronami i podawaj.
Przenieś kurki na głębszy, ciepły półmisek i przykryj je folią, aby nie wystygły. Usuń tłuszcz z brytfanny. Zdeglasuj ją 2 łyżkami koniaku i ogniem zapałki. Kiedy płomienie zginą, wlej bulion i gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Dodaj winogrona i gotuj je 3 minuty, aż zmiękną i będą ciepłe. Odkryj kurki, polej je sosem z winogronami i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W