Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kaczki
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 cała kaczka
- 1 przekrojona na pół cebula
- sól i pieprz
- 500 ml wody
- 1 pomarańcza
- ćwierć filiżanki cukru
- ćwierć filiżanki czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki likieru pomarańczowego
- 100 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Odkroić skrzydła i szyję. Związać kaczkę przekładając jej nogi przez nacięcia w skórze. Do wnętrza kaczki włożyć cebulę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć kaczkę na kratkę umieszczoną w brytfannie. Piec około godziny.
W małym rondelku zagotować wodę. Obrać pomarańczę i usunąć ze skórki białą część. Oczyszczoną skórkę gotować przez 15 minut.
Szyję i skrzydła umieścić w garnku. Dodać pozostałe składniki bulionu. Gotować przez godzinę.
Do rozgrzanego garnka wsypać cukier. Kiedy powstanie dymiący karmel wlać ocet i filiżankę przygotowanego wcześniej bulionu. Dokładnie wymieszać. Kiedy sos zacznie się pienić, wlać likier. Zdjąć garnek z ognia i mieszając stopniowo dodawać masło. Dołożyć posiekaną, zblanszowaną skórkę pomarańczy. Podawać kaczkę z sosem, udekorowaną wykrojonymi cząstkami pomarańczy.
Odkroić skrzydła i szyję. Związać kaczkę przekładając jej nogi przez nacięcia w skórze. Do wnętrza kaczki włożyć cebulę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć kaczkę na kratkę umieszczoną w brytfannie. Piec około godziny.
W małym rondelku zagotować wodę. Obrać pomarańczę i usunąć ze skórki białą część. Oczyszczoną skórkę gotować przez 15 minut.
Szyję i skrzydła umieścić w garnku. Dodać pozostałe składniki bulionu. Gotować przez godzinę.
Do rozgrzanego garnka wsypać cukier. Kiedy powstanie dymiący karmel wlać ocet i filiżankę przygotowanego wcześniej bulionu. Dokładnie wymieszać. Kiedy sos zacznie się pienić, wlać likier. Zdjąć garnek z ognia i mieszając stopniowo dodawać masło. Dołożyć posiekaną, zblanszowaną skórkę pomarańczy. Podawać kaczkę z sosem, udekorowaną wykrojonymi cząstkami pomarańczy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W