Sałatka z wędzonym półgęskiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 1 półgęsek wędzony
- ½ melona
- garść żurawiny suszonej
- 2 cykorie
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 1 duża łyżka miodu
- oliwa
- Do podania:
- grzanki z razowego pieczywa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cykorię obieramy z wierzchnich liści, przecinamy na pół lub na ćwiartki, jeśli jest duża, i wkładamy do wody z solą na ok. godzinę.
Następnie osuszamy, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy ok. 15 minut co jakiś czas przewracając, żeby równo się przypiekła i zmiękła.
Z melona wycinamy kulki, półgęsek kroimy w plastry.
W miseczce mieszamy miód i sok z połówki cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy powoli oliwę, ciągle mieszając.
Ściągamy cykorię z patelni, układamy na talerzu, skrapiamy dressingiem posypujemy listkami tymianku, na wierzch kładziemy plastry półgęska, żurawinę i kulki melona, całość jeszcze raz skrapiamy dressingiem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy posypane grzankami.
Następnie osuszamy, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy ok. 15 minut co jakiś czas przewracając, żeby równo się przypiekła i zmiękła.
Z melona wycinamy kulki, półgęsek kroimy w plastry.
W miseczce mieszamy miód i sok z połówki cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy powoli oliwę, ciągle mieszając.
Ściągamy cykorię z patelni, układamy na talerzu, skrapiamy dressingiem posypujemy listkami tymianku, na wierzch kładziemy plastry półgęska, żurawinę i kulki melona, całość jeszcze raz skrapiamy dressingiem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy posypane grzankami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W