Ciepła sałata z botwiny i kurzych wątróbek z pistacjami

Ciepła sałatka z botwiny i kurzych wątróbek
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu nastawiam osoloną wodę, a zaraz po zagotowaniu wlewam 20 ml octu i dodaję cukier. Do powstałego lekko pyrkającego płynu wrzucam małe buraki i gotuję około 10 min. Po ugotowaniu buraki obieram i kroję w ćwiartki. Na suchej patelni prażę przez minutę pistacje i przekładam do miski. Na tej samej patelni rozgrzewam masło i smażę posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodaję oczyszczone z błon wątróbki, posiekane korzonki botwiny i ¼ liści, duszę na małym ogniu około 7 minut. Do gotowych wątróbek dokładam pistacje, truskawki, łyżkę octu i doprawiam solą oraz pieprzem – ściągam z ognia. Na dwa talerze rozkładam pocięte w kawałki awokado, na to ciepłe wątróbki i surowe pocięte liście, polewam oliwą i gotowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA