Ciepła sałata z botwiny i kurzych wątróbek z pistacjami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- pęczek botwiny
- 40 dag kurzych wątróbek
- ćwierć szklanki łuskanych pistacji
- jedna słodka cebula
- 20 ml octu winnego plus jedna łyżka
- łyżka klarowanego masła
- pół miękkiego awokado
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3-4 truskawki
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu nastawiam osoloną wodę, a zaraz po zagotowaniu wlewam 20 ml octu i dodaję cukier. Do powstałego lekko pyrkającego płynu wrzucam małe buraki i gotuję około 10 min. Po ugotowaniu buraki obieram i kroję w ćwiartki. Na suchej patelni prażę przez minutę pistacje i przekładam do miski. Na tej samej patelni rozgrzewam masło i smażę posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodaję oczyszczone z błon wątróbki, posiekane korzonki botwiny i ¼ liści, duszę na małym ogniu około 7 minut. Do gotowych wątróbek dokładam pistacje, truskawki, łyżkę octu i doprawiam solą oraz pieprzem – ściągam z ognia. Na dwa talerze rozkładam pocięte w kawałki awokado, na to ciepłe wątróbki i surowe pocięte liście, polewam oliwą i gotowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W