Paella de marisco
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- ok. 12 sztuk sercówek lub innych ulubionych muszli
- ½ kg świeżych krewetek
- 12 sztuk muli
- 1 tuba kalmara
- 1 filet z dorady (głowę i kręgosłup zachowujemy do wywaru)
- 2 duże pomidory
- nać pietruszki
- słodka, mielona papryka
- kilka nitek szafranu
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 zielona, podłużna papryka lub zwykła
- ½ szklanki białego wina
- mały kawałek pora
- 1 szklanka ryżu do paelli
- oliwa
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krewetki obieramy z pancerzy, ok. 6 sztuk pozostawiamy w całości nieobrane. Skorupki przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Jak już robią się ładnie różowe, dodajemy do nich por w kawałku. Następnie zalewamy całość winem i odparowujemy. Jeśli mamy głowę i kręgosłup z dorady możemy dorzucić do wywaru. Zalewamy całość wodą i zagotowujemy.
Na osobnej, szerokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Tubę kalmara kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczając wcześniej z błony. Przesmażamy kalmary na patelni, po chwili dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do kalmarów, od razu dodajemy szafran. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kawałki, dodajemy do składników na patelni. Co jakiś czas mieszamy całość, żeby się nie przypaliła.
Doprawiamy całość papryką i wsypujemy ryż. Dolewamy ok. 3 szklanek wywaru spod skorupek krewetek. Delikatnie mieszamy, zmniejszamy nieco gaz i gotujemy ok. 15 minut.
Doradę kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy na patelnię z ryżem, dodajemy obrane krewetki, wrzucamy muszle – układamy je otwarciem do góry, na koniec układamy krewetki w pancerzach. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Przekładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, na ok. 10 minut. Jak tylko muszle się otworzą posypujemy danie drobno poszatkowaną nacią pietruszki i serwujemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź