Zapiekane kotleciki z mielonej cielęciny z bukietem warzyw
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 600 g mielonej cielęciny
- ok. 100 g mielonego, surowego boczku
- 1 opakowanie mrożonych warzyw Hortex „Bukiet warzyw, kwiatowy”
- 100 g masła
- miękisz z jednej kajzerki namoczonej w mleku
- 1 jajo
- mąka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki koperku
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku + 1 łyżeczka do warzyw
- 1 mała cebula
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 szklanka śmietany 18-22%
- masło do smażenia i posmarowania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cielęcinę przekładamy do miski, dolewamy rozpuszczone 100 g masła, dobrze odciśniętą bułkę, sól, pieprz, tymianek i kolendrę.
Cebulkę drobno szatkujemy i szklimy na maśle, następnie dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajo i wyrabiamy dość luźną masę. Odstawiamy do lodówki na 40-50 minut do schłodzenia.
Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu stron.
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nią bukiet warzyw Hortex i obsmażamy całość, co jakiś czas podrzucając zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Przekładamy do formy ceramicznej wysmarowanej masłem, układamy podsmażone kotleciki.
Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i drobno poszatkowanym koperkiem, dokładnie mieszamy i polewamy kotleciki i warzywa. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 15-20 minut. Podajemy z kluseczkami, kaszą lub ziemniakami puree.
Cebulkę drobno szatkujemy i szklimy na maśle, następnie dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajo i wyrabiamy dość luźną masę. Odstawiamy do lodówki na 40-50 minut do schłodzenia.
Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu stron.
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nią bukiet warzyw Hortex i obsmażamy całość, co jakiś czas podrzucając zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Przekładamy do formy ceramicznej wysmarowanej masłem, układamy podsmażone kotleciki.
Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i drobno poszatkowanym koperkiem, dokładnie mieszamy i polewamy kotleciki i warzywa. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 15-20 minut. Podajemy z kluseczkami, kaszą lub ziemniakami puree.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W