Zapiekane kotleciki z mielonej cielęciny z bukietem warzyw

Zapiekane kotleciki z mielonej cielęciny z bukietem warzyw
Oceń przepis:
155 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z cielęciny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ok. 600 g mielonej cielęciny
  • ok. 100 g mielonego, surowego boczku
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw Hortex „Bukiet warzyw, kwiatowy”
  • 100 g masła
  • miękisz z jednej kajzerki namoczonej w mleku
  • 1 jajo
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki koperku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku + 1 łyżeczka do warzyw
  • 1 mała cebula
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 szklanka śmietany 18-22%
  • masło do smażenia i posmarowania formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cielęcinę przekładamy do miski, dolewamy rozpuszczone 100 g masła, dobrze odciśniętą bułkę, sól, pieprz, tymianek i kolendrę.
Cebulkę drobno szatkujemy i szklimy na maśle, następnie dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajo i wyrabiamy dość luźną masę. Odstawiamy do lodówki na 40-50 minut do schłodzenia.
Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu stron.
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nią bukiet warzyw Hortex i obsmażamy całość, co jakiś czas podrzucając zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Przekładamy do formy ceramicznej wysmarowanej masłem, układamy podsmażone kotleciki.
Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i drobno poszatkowanym koperkiem, dokładnie mieszamy i polewamy kotleciki i warzywa. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 15-20 minut. Podajemy z kluseczkami, kaszą lub ziemniakami puree.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA