Jagodzianki z sosem z białej czekolady
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 50 g drożdży
- szczypta soli
świeże jagody
Polewa:
- 600 g białej czekolady
- 600 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jagody łączymy z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje, każdą delikatnie rozciągamy, do środka dajemy porcję jagód, zlepiamy i jeszcze na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie przekładamy na grill na prostą blaszkę, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach ok 5 minut, aż jagodzianki będą miały rumiany kolor.
Mleko podgrzewamy, dodajemy pokrojoną drobno czekoladę, mieszamy do połączenia. Jagodzianki podajemy na sosie, posypane cukrem pudrem i świeżymi jagodami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W