Bitki cielęce duszone w winno-kaparowym sosie z plackami z jarmużu i cukinii
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny
Składniki:
- 5 sznyclów cielęcych
- sól
- pieprz
- cytryna
- główka czosnku
- garść kaparów
- szklanka mąki
- olej
- białe wino
- natka pietruszki
- placki:
- 2 żółte cukinie
- cebula
- 4 liście jarmużu
- cytryna
- sól
- ok pół szklanki mąki pszennej
- jajko
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sznycle rozbij, dopraw solą, pieprzem i polej sokiem z cytryny. Pokrój czosnek i kapary w cienkie plastry. Bitki panieruj w mące i przysmaż na rozgrzanym oleju.
Zmniejsz ogień do minimum. Dodaj czosnek i kapary. Wlej białe wino tak, aby zakryło mięso i dodaj pokrojoną pietruszkę.
Idealnym dodatkiem do bitek będą chrupiące placki. Cukinie i cebulę zetrzyj na tarce i wsyp do miski. Dodaj posiekany jarmuż, sok z cytryny, sól, mąkę i jajko. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju. Bitki podawaj z chrupiącymi plackami. Smacznego!
Zmniejsz ogień do minimum. Dodaj czosnek i kapary. Wlej białe wino tak, aby zakryło mięso i dodaj pokrojoną pietruszkę.
Idealnym dodatkiem do bitek będą chrupiące placki. Cukinie i cebulę zetrzyj na tarce i wsyp do miski. Dodaj posiekany jarmuż, sok z cytryny, sól, mąkę i jajko. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju. Bitki podawaj z chrupiącymi plackami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W