Wino
Produkty
Wino - trunek niezwykle wykwintny i cieszący się uznaniem od starożytności. Spożywany był przez faraonów, a dzban z winem przedstawiano na egipskich papirusach. Wino nie było obce również starożytnym Chińczykom, a pierwsze wzmianki o spożywaniu wina w Chinach przypadają na 3000 rok p.n.e.
Jednak kulturą, która w Europie wywarła największy wpływ na produkcję i popularność wina, była kultura starożytnej Grecji, a później Rzymu. W mitach greckich i rzymskich wątek wina uznanego, obok ambrozji, za napój bogów, przewija się bardzo często. Trunek ten wysławiany był także przez starożytnych artystów zarówno w rzeźbie jak i poezji i tak np.: Anakreont - grecki poeta, pisze:
"Na śniadanie tylko trochę
Ułamałem sobie placka,
Za to wina dzban wypiłem;
Teraz lekko trącam struny
Wdzięcznej liry i piosenkę
Śpiewam miłej mej ślicznotce."
(Anakreont "Piosenka")
Zarówno w starożytnej jak i w średniowiecznej Europie wino gościło na stołach władców, arystokratów i prostego ludu. Wino często mieszane było z wodą, gdyż picie samego wina było uznawane za barbarzyństwo, albo zachowanie niewłaściwe. Spożywano je w nieograniczonych, w towarzystwie niemalże każdej potrawy. Zakwalifikowanie wina do trunków bardziej złożonych i wysublimowanych nastąpiło w epoce renesansu, aczkolwiek już Rzymianie mieli kilka rodzajów wina zarezerwowanych dla elit. Zaczęto uprawiać bardziej wyszukane i silniejsze odmiany winogron. Te przeznaczone były już tylko dla podniebienia arystokracji. Opinia, że wino należy do trunków wytwornych, utrzymuje się aż do dziś, jednak coraz częściej się z nią walczy.
Prawdziwe wino produkowane jest z winogron, a uzyskuje się je podczas procesu winifikacji, czyli fermentacji soku z winogron dla win białych, w przypadku win czerwonych fermentuje moszcz, mieszanina soku i skórek. Wino dojrzewa w kadziach lub dębowych beczkach.
Pokolenia bezimiennych plantatorów tworzyły dzisiajsze odmiany winorośli, a czasami czyniła to sama natura. Człowiek opanował sztukę selekcji szczepów i tworzenia z nich rozmaitych typów win. Niezależnie od regionu, w którym wino jest produkowane, wyróżniamy następujące rodzaje: wino czerwone, białe, różowe, następnie wina musujące i najbardziej ekskluzywny trunek - szampan.
kuchnia+ prezentuje serial dokumentalny poświęcony winom i ich produkcji we Włoszech. Nosi on nazwę "Z korkociągiem przez Italię", w którym gospodyni programu Jancis Robinson zwiedza najsłynniejsze winnice we Włoszech. Znawczyni win prezentuje m.in. winnice z Sycylii, z regionu Lacjum, Piemont, Emilię - Romanię i Kalabrię.
WINO I POTRAWY
Wino to doskonały dodatek wzbogacający smak wielu potraw. Znawcy win ustalali przez wieki zasady, czyli tzw. etykietę łączenia go z różnymi potrawami. Oto dwa sposoby łączenia wina: podejście klasyczne i współczesne.
- połączenie klasyczne - połączenie współczesne
wina / potrawy | ||||||||||
białe wytrawne | ||||||||||
białe słodkie | ||||||||||
różowe półwytrawne | ||||||||||
różowe wytrawne | ||||||||||
czerwone lekkie | ||||||||||
czerwone mocne | ||||||||||
musujące |
JAK PODAWAĆ WINO
Wino jako trunek szlachetny wymaga odpowiedniego podania. Tutaj najważniejszą rolę odgrywa temperatura, ale również sposób i czas otwarcia butelki. Według wielu znawców, istotną rolę odgrywa dekantacja (oddzielenie wina od osadu). Ta metoda jest stosowana przy winach starszych w celu nadania im klarowności i rozwinięcia bukietu wina. W przypadku win młodych zaraz po otwarciu dobrze jest je przelać do karafek, aby ich charakterystyczna cierpkość trochę złagodniała dzięki bardziej intensywnemu natlenieniu wina.
TEMPERATURA SERWOWANIA WIN
Regiony winiarskie - Europa
Regiony winiarskie - świat
Konsultacja: "Magazyn Wino", www.magazynwino.pl
Zdjęcia: Magazyn