Regiony winiarskie - Europa

Produkty

WŁOCHY

Jeden z najstarszych krajów, w których uprawia się winorośl, gdzie winnice rozciągają się od Sycylii aż po Piemont i Lombardię. Wina produkowane są tutaj w dużej mierze na eksport, ale również na rynek wewnętrzny - tutaj królują wina stołowe. Włosi są nieco niepokorni - nie przestrzegają reguł prawnych i często obsadzają winnice szczepami, które niekoniecznie należą do tych dopuszczanych przez DOC. Najsłynniejsze regiony winiarskie to: Toskania, Piemont i od niedawna Sycylia.

FRANCJA

Kraj królujący w uprawie winorośli i produkcji win. Szczepy tutejszych winogron zrobiły największa karierę. Najczęściej uprawia się tu takie odmiany winorośli jak: Cabernet Sauvignon, Chardonnay czy Merlot. Są to odmiany międzynarodowe. Jedną trzecią produkcji stanowią najmniej cenione wina stołowe. Za wykwintniejsze uważa się wina regionalne - vin de pays - następnie wina wyższej jakości z zastrzeżoną nazwą miejsca, z którego pochodzą. Najważniejsze w hierarchii są wina z apelacją AOC.Przy tych ostatnich odbywa się ścisła kontrola szczepu i sposobu produkcji. Regiony słynące z produkcji wina to Szampania, Burgundia, Bordeaux, Prowansja czy Alzacja.

HISZPANIA

Obecnie wina hiszpańskie stają się bardziej popularne i cieszą się coraz większym uznaniem. Tutejszy klimat jest niezwykle sprzyjający dla uprawy winorośli, aczkolwiek niektóre tereny są nieco za bardzo nasłonecznione, a lata zbyt upalne. Hiszpańskie wina leżakują w bodegas, czyli piwnicach. Najsłynniejsze regiony produkujące wino w Hiszpanii to Nawarra, Somontano, Katalonia, ale przede wszytskim Rioja i Ribera del Duero.

NIEMCY

Kraj uznany za dość specyficzny, jeżeli chodzi o produkcję wina. Można by nawet stwierdzić, że uprawa winorośli ze względu na dość chłodny klimat nie jest tutaj możliwa. Jednakże Niemcy poradziły sobie doskonale z tym problemem, a tutejsze wina są uznane za niezwykle eleganckie. Obecnie najbardziej arystokratycznym regionem winiarskim jest Rheingau. Niemniej nie wypada nie wspomnieć najstarszego regionu słynącego z uprawy winorośli, a mianowicie Mozeli, gdyż ten był słynny za granicami Niemiec w czasie gdy Rheingau dopiero zaczynał zdobywać popularność w kraju. Inne duże regiony winiarskie to: Badenia, Hesja Reńska, Frankonia, Palatynat.

WĘGRY

Ten kraj od wieków bazował na swoich własnych szczepach winogron, ale również na szczepach popularnych w innych regionach winoarskich w Europie. Wina węgierskie doskonale komponują się z tutejszymi potrawami. Węgry słyną przede wszytskim z produkcji win słodkich. W czołówce szczepów winorośli plasuje się Furmint. Winem rozsławionym na całym świecie jest z pewnością "Egri Bikaver" z Egeru, znany jako "Bycza krew".

Najnowsze artykuły Zobacz wszystkie artykuły

Produkty

Wino - instrukcja obsługi

"Wino - instrukcja obsługi", to poradnik dla tych, którzy wino lubią albo chcą polubić. To przewodnik, który pomoże postawić pierwsze kroki w fascynuj...

Czytaj więcej
Produkty

Żurawina amerykańska

Żurawina amerykańska jest dostępna w tak wielu formach, że ciężko wymyśleć danie, do którego by nie pasowała. Nie tylko podnosi walory smakowe...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA