Saltimbocca alla romana
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ok. 600 g ładnej cielęciny, np. z udźca
- 8-16 sporych listków świeżej szałwii
- 8 plastrów szynki prosciutto crudo
- ok. 60 g masła (lub masło i oliwa)
- sól
- pieprz
- ok. 120 ml białego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cielęcinę kroimy w ok. 5 mm plastry i rozbijamy tłuczkiem, następnie na każdy plasterek kładziemy plaster szynki i listek szałwii (lub dwa jeśli mamy małe listki). Mocujemy całość za pomocą wykałaczki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem (można również rozgrzać masło z oliwą).
Po krótki smażeniu, jak tylko mięso lekko się zrumieni, obracamy na drugą stronę, znów szybko rumienimy i podlewamy winem. Podkręcamy płomień pod patelnią i krótko odparowujemy wino. Tuż przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy gładkim sosem powstałym w trakcie smażenia. Podajemy z bukietem gotowanych warzyw lub lekką sałatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W