Saltimbocca alla romana

Saltimbocca alla romana
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • ok. 600 g ładnej cielęciny, np. z udźca
  • 8-16 sporych listków świeżej szałwii
  • 8 plastrów szynki prosciutto crudo
  • ok. 60 g masła (lub masło i oliwa)
  • sól
  • pieprz
  • ok. 120 ml białego wina

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cielęcinę kroimy w ok. 5 mm plastry i rozbijamy tłuczkiem, następnie na każdy plasterek kładziemy plaster szynki i listek szałwii (lub dwa jeśli mamy małe listki). Mocujemy całość za pomocą wykałaczki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem (można również rozgrzać masło z oliwą).

Po krótki smażeniu, jak tylko mięso lekko się zrumieni, obracamy na drugą stronę, znów szybko rumienimy i podlewamy winem. Podkręcamy płomień pod patelnią i krótko odparowujemy wino. Tuż przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy gładkim sosem powstałym w trakcie smażenia. Podajemy z bukietem gotowanych warzyw lub lekką sałatą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA