Kiełbasa z grilla z duszoną cebulą i grzankami
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- Zgrillowani 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 chleb baltonowski
- 1 kg białej cebuli
- 1 kg kiełbasy śląskiej
- pieprz świeżo mielony
- sól
- 5 żółtek
- 1 pęczek natki pietruszki
- ½ łyżeczki curry
Sos musztardowy:
- 200 musztardy francuskiej
- 100 miodu lipowego
Dodatkowo:
- Wiórki jabłoni lub inne do grillowania (namoczone)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Chleb kroimy wzdłuż na kromki, żeby były długie. Kiełbasę kroimy w długie plasterki pod skosem i nadziewamy na patyk do szaszłyków tak, aby kiełbasa ułożyła się w harmonijkę. Cebulę siekamy w pióra, lekko solimy i zasypujemy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy lekko dociskając, odstawiamy na 5 min. Robimy sos musztardowy, łącząc składniki blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do pojemnika wkładamy namoczone wiórki drzewne i układamy na palnikach lub brykiecie. Cebulę wykładamy na rozgrzaną planchę (płyta lub płaska patelnia żeliwna) i smażymy mieszając, co 1 min do uzyskania redukcji wody, gdy cebula zmniejszy swoją objętość o 50%. Gotową cebulę na koniec przykrywamy pokrywą i podwędzamy (brykiet przesuwamy na jedną stronę, a cebulę na drugą gdzie wiórki wędzarnicze ustawione są na żarze). Gotową cebulę mieszamy z żółtkami i curry. Kładziemy na grill kiełbasę i chleb.
Na grillowaną kromkę nakładamy porcję cebuli, kiełbasę, polewamy sosem musztardowym i posypujemy ciętą natką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź