Pierś gęsia w sosie gruszkowym i z plackami z kapusty i anyżu
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z gęsiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 duża gęsia pierś (na dwie osoby)
- suszony majeranek
- szklanka czerwonego wina
- jeden rozłupany goździk
- 2 bardzo słodkie gruszki
- kawałek świeżego imbiru
- skórka z limonki
- łyżka masła
- trzy garści posiekanej świeżej białej kapusty
- 1 jajko
- mąka ulubiona (może być pszenna, kukurydziana i żytnia czy razowa)
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka startej marchewki
- szczypta tartego anyżu
- olej rzepakowy do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pierś z gęsi połóż na deskę, z wierzchu przykryj przeźroczystą folią i rozklep na płasko, ale tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Skórę z pomocą bardzo ostrego noża natnij w kratkę i natrzyj solą, goździkami i majerankiem. Wstaw do miski, zalej winem i odstaw do lodówki na najkrócej 12 h.
Na godzinę przed przygotowaniem piersi przerzuć kapustę do durszlaka lub miski, obsyp solą i pozostaw by puściła wodę. Zetrzyj marchewkę, dopraw jajkami, natką i anyżem. Dodaj jeszcze mąkę i przystąp do smażenia. Na bardzo rozgrzaną patelnię włóż pierś skórą do dna. Smaż kilka minut i hop na drugą stronę, jeszcze chwila i do pieca nagrzanego do 180 stopni C, na około 10-12 min.
Na patelnię wrzuć pokrojone w ósemki gruszki, smaż podrzucając. Dodaj starty imbir, skórkę, masło i zmniejsz ogień do połowy, duś aż gruszka się rozgotuje.
Kapustę dokładnie odciśnij i w misce wymieszaj z jajkiem, natką, marchewką, anyżem i dodaj tyle mąki, żeby powstało gęste płynne ciasto. Dopraw solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Pierś gęsi podawaj różową i pokrojoną w plastry, polaną sosem z plackami obok.
Na godzinę przed przygotowaniem piersi przerzuć kapustę do durszlaka lub miski, obsyp solą i pozostaw by puściła wodę. Zetrzyj marchewkę, dopraw jajkami, natką i anyżem. Dodaj jeszcze mąkę i przystąp do smażenia. Na bardzo rozgrzaną patelnię włóż pierś skórą do dna. Smaż kilka minut i hop na drugą stronę, jeszcze chwila i do pieca nagrzanego do 180 stopni C, na około 10-12 min.
Na patelnię wrzuć pokrojone w ósemki gruszki, smaż podrzucając. Dodaj starty imbir, skórkę, masło i zmniejsz ogień do połowy, duś aż gruszka się rozgotuje.
Kapustę dokładnie odciśnij i w misce wymieszaj z jajkiem, natką, marchewką, anyżem i dodaj tyle mąki, żeby powstało gęste płynne ciasto. Dopraw solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Pierś gęsi podawaj różową i pokrojoną w plastry, polaną sosem z plackami obok.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W