Steki czosnkowe i deser kalvdans
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 11)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Kalvdans
- 200 ml krowiej siary (młodziwa)
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 szczypty mielonego kardamonu
Steki czosnkowe
- 600 – 800 g wołowiny (antrykot lub rostbef)
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- 6 ząbków czosnku
- 200 ml kremowego twarożku
- 4 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki cukru
- 1-2 czerwone cebule
- 200 g jarmużu
- masło do smażenia
- natka pietruszki – do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki kalvdans wymieszać w misce, by cukier się rozpuścił. Wlać do kokilek, zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150º C. Podawać ze świeżymi malinami.
Steki usmażyć do żądanego stopnia wysmażenia mięsa, pod koniec dodać ząbki czosnku – ułożyć na nich mięso, smażyć, aż czosnek zyska złotawy kolor. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć steki z patelni, odstawić na 10 minut. Ząbki czosnku umieścić na 5 minut w wędzarce, a następnie rozgnieść nożem i wymieszać z twarożkiem, dodając łyżkę białego octu winnego, posolić do smaku.
Resztę octu wymieszać w miseczce z cukrem, włożyć pokrojoną w krążki cebulę i odstawić na 15 minut.
Jarmuż usmażyć na odrobinie masła, posolić do smaku.
Podawać steki z czosnkowym twarożkiem, jarmużem i krążkami cebuli w occie, przybrane listkami natki pietruszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź