Wołowina słodko-kwaśna
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 600 g wołowiny krzyżowej
- gałązka świeżego estragonu
- 1 łyżka masła
- sól
- czarny pieprz
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 8 dymek
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml octu jabłkowego
- 3 łyżeczki cukru
- duża szczypta soli
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 200 g mieszanki sałat
- świeża trybula i koszyczki kopru – do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso pokroić na grube plastry. Posypać solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanej patelni na maśle, wraz z gałązką estragonu – mięso powinno być średnio krwiste lub średnio wysmażone. Wyłożyć na talerz, odstawić by nieco przestygło przed krojeniem.
Zlać soki, które wyciekły z mięsa, wymieszać z z sokiem z jednej cytryny i 2 łyżkami oliwy extra vergine. Wykorzystać jako dressing do sałaty.
Dymki przekroić wzdłuż na pół, umieścić na patelni wraz łyżką oliwy, octem jabłkowym, cukrem i dużą szczyptą soli. Podgrzewać, aż dymki z lekka zmiękną. Zostawić do ostygnięcia.
W dużej salaterce wymieszać listki sałaty, pomidorki, dymkę i pokrojoną na plasterki wołowinę. Polać dressingiem, przybrać listkami trybuli i kwiatami kopru.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź