Albondigas al chipotle – klopsiki w sosie pomidorowym
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- Klopsiki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- ⅓ szklanki mleka
- ½ czerstwej kajzerki
- 1 jajo
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 ząbek czosnku
- ¼ małej cebuli
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 ziele angielskie
Sos:
- 750 g pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki chipotle z puszki wraz z sosem
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki bulionu mięsnego (np. drobiowego)
Do podania:
- ryż
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W moździerzu ucieramy ząbek czosnku z płaską łyżeczka soli i ćwiartką małej cebuli. Jak powstanie pasta, dodajemy do niej ziarenka pieprzu, ziele angielskie, kminek i ucieramy. Przyprawy dodajemy do mielonego mięsa.
Kajzerkę kroimy lub kruszymy drobniej i zalewamy ją mlekiem, odstawiamy, aż zmięknie. Namoczoną bułkę wraz z mlekiem i całym, surowym jajem dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dłońmi jednolitą, klejąca się nieco masę.
Jajko na twardo kroimy na 4 kawałki, a masę mięsną mokrymi dłońmi formujemy w klopsiki wielkości moreli, do środka wkładamy kawałek ugotowanego jaja.
Na patelni układamy arkusz foli aluminiowej, na niej układamy pomidory w skórkach, obraną cebulę i czosnek. Przypiekamy do czasu, aż gdzieniegdzie skórka na pomidorach zrobi się czarna, podobnie na pozostałych warzywach. Do blendera przekładamy pomidory, czosnek, sól, cebulę i chipotle – miksujemy na gęsta pastę (jeśli będzie za gęsta można podlać odrobiną wody). Następnie w szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy pastę. Po ok. 10-15 minutach dolewamy bulion i podgrzewamy całość przez kolejne. 10-15 minut.
Do gorącego sosu delikatnie wkładamy uformowane klopsiki i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Serwujemy z ryżem.
Tipy:
- W Meksyku oryginalnie używa się do zrobienia sosu suszonych papryk chipotle, różnych rodzajów. Podsmaża się je krótko, zalewa wodą i gotuje przez chwilę.
- Do nadziania klopsów można użyć nie tylko ugotowanych jajek, ale też kawałków mozzarelli, ugotowanych różyczek brokułu lub kalafiora – co kto lubi.
- Mięso można doprawić dodatkowo tymiankiem, oregano, majerankiem.
- Przyprażenie pomidorów, cebuli i czosnku nada fajnego, dymnego aromatu, można to zrobić na suchej patelni grillowej, ale patent z folią ułatwi nam czyszczenie patelni.
- Ostrożnie z chipotle – daje ognia!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź