Albondigas al chipotle – klopsiki w sosie pomidorowym

Albondigas al chipotle – klopsiki w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • Klopsiki:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • ⅓ szklanki mleka
  • ½ czerstwej kajzerki
  • 1 jajo
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ małej cebuli
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 ziele angielskie
Sos:
  • 750 g pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki chipotle z puszki wraz z sosem
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki bulionu mięsnego (np. drobiowego)
Do podania:
  • ryż

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W moździerzu ucieramy ząbek czosnku z płaską łyżeczka soli i ćwiartką małej cebuli. Jak powstanie pasta, dodajemy do niej ziarenka pieprzu, ziele angielskie, kminek i ucieramy. Przyprawy dodajemy do mielonego mięsa.

Kajzerkę kroimy lub kruszymy drobniej i zalewamy ją mlekiem, odstawiamy, aż zmięknie. Namoczoną bułkę wraz z mlekiem i całym, surowym jajem dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dłońmi jednolitą, klejąca się nieco masę.

Jajko na twardo kroimy na 4 kawałki, a masę mięsną mokrymi dłońmi formujemy w klopsiki wielkości moreli, do środka wkładamy kawałek ugotowanego jaja.

Na patelni układamy arkusz foli aluminiowej, na niej układamy pomidory w skórkach, obraną cebulę i czosnek. Przypiekamy do czasu, aż gdzieniegdzie skórka na pomidorach zrobi się czarna, podobnie na pozostałych warzywach. Do blendera przekładamy pomidory, czosnek, sól, cebulę i chipotle – miksujemy na gęsta pastę (jeśli będzie za gęsta można podlać odrobiną wody). Następnie w szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy pastę. Po ok. 10-15 minutach dolewamy bulion i podgrzewamy całość przez kolejne. 10-15 minut.

Do gorącego sosu delikatnie wkładamy uformowane klopsiki i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Serwujemy z ryżem.

 

Tipy:

  • W Meksyku oryginalnie używa się do zrobienia sosu suszonych papryk chipotle, różnych rodzajów. Podsmaża się je krótko, zalewa wodą i gotuje przez chwilę.
  • Do nadziania klopsów można użyć nie tylko ugotowanych jajek, ale też kawałków mozzarelli, ugotowanych różyczek brokułu lub kalafiora – co kto lubi.
  • Mięso można doprawić dodatkowo tymiankiem, oregano, majerankiem.
  • Przyprażenie pomidorów, cebuli i czosnku nada fajnego, dymnego aromatu, można to zrobić na suchej patelni grillowej, ale patent z folią ułatwi nam czyszczenie patelni.
  • Ostrożnie z chipotle – daje ognia!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA