Huevos rancheros – jajka po ranczersku

Huevos rancheros – jajka po ranczersku
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 750 g pomidorów
  • 3 – 5 jalapeño
  • ¼ cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 mniejsze tortille kukurydziane
  • 4 jaja
  • 4 plasterki szynki
  • pasta frijoles refritos (ze smażonej fasoli)
  • sól
  • olej
Dodatki:
  • awokado
  • pokruszony lub starty dowolny ser (feta, manchego, queso fresco etc.)
  • limonka
  • listki kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na suchej patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i opalamy pomidory w całości, papryczki i ząbki czosnku. Przekładamy papryczki do kielicha blendera, dodajemy czosnek, podlewamy 100 ml wody i miksujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy pomidory i miksujemy pulsacyjnie, nie mamy otrzymać gładkiej pasty.

W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę, jak cebula zmięknie dolewamy do niej pulpę z pomidorów. Podgrzewamy, aż część płynu odparuje i sos się zagęści, doprawiamy do smaku solą.

W tym czasie podsmażamy tortille na oleju, aż się ładnie zrumienią, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jaja smażymy na sadzone, lekko doprawiamy solą i ściągamy z patelni jak białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Każdą tortillę smarujemy łyżką pasty z fasoli, na to kładziemy plaster szynki, jajo i gorący sos. Dekorujemy całość plasterkami awokado, pokruszonym serem, kolendrą i ćwiartką limonki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA