Huevos rancheros – jajka po ranczersku
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 750 g pomidorów
- 3 – 5 jalapeño
- ¼ cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 4 mniejsze tortille kukurydziane
- 4 jaja
- 4 plasterki szynki
- pasta frijoles refritos (ze smażonej fasoli)
- sól
- olej
Dodatki:
- awokado
- pokruszony lub starty dowolny ser (feta, manchego, queso fresco etc.)
- limonka
- listki kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na suchej patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i opalamy pomidory w całości, papryczki i ząbki czosnku. Przekładamy papryczki do kielicha blendera, dodajemy czosnek, podlewamy 100 ml wody i miksujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy pomidory i miksujemy pulsacyjnie, nie mamy otrzymać gładkiej pasty.
W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę, jak cebula zmięknie dolewamy do niej pulpę z pomidorów. Podgrzewamy, aż część płynu odparuje i sos się zagęści, doprawiamy do smaku solą.
W tym czasie podsmażamy tortille na oleju, aż się ładnie zrumienią, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jaja smażymy na sadzone, lekko doprawiamy solą i ściągamy z patelni jak białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Każdą tortillę smarujemy łyżką pasty z fasoli, na to kładziemy plaster szynki, jajo i gorący sos. Dekorujemy całość plasterkami awokado, pokruszonym serem, kolendrą i ćwiartką limonki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź