Ptysie serowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 80 g masła
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- 1 szklanka mąki
- 4 jaja
- 1 szklanka tartego gruyere'a
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Zagotować wodę z masłem i przyprawami. Kiedy wrze wsypać na raz całą mąkę. Zdjąć z ognia i wyrabiać drewnianą łyżką ciasto, aż będzie spójne. Włączyć gaz i na małym ogniu dalej wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodziło od ścianek garnka i od łyżki. Odstawić. Do lekko przestudzonego wbijać po kolei jajka. Mieszać aż całe jajko połączy się z ciastem i dopiero dodawać następne. Do przestudzonego ciasta wmieszać tarty ser. Można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać łyżką lub wyciskać z rożka torebki foliowej małe balaski wielkości śliwki. Smarować je roztrzepanym z wodą jajkiem. Zostawiać miejsce między nimi, bo urosną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut, zmniejszyć ogień i piec jeszcze 15 minut w 180 stopniach C. Poczekać aż przestygną w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W