Smażony ser z sosem tatarskim

Smażony ser z sosem tatarskim
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia czeska

Składniki:

Składniki:

  • smażony ser:
  • 4 prostokątne plastry o grubości 1,5 cm sera żółtego typu Edam
  • 1 szklanka mąki na talerzu
  • 2 jajka roztrzepane w głębokim talerzu
  • 1 szklanka bułki tartej na talerzu
  • sos tatarski:
  • 1 średni słoik majonezu (lub 1 szklanka domowego majonezu)
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w kosteczki
  • ½ żółtej cebuli drobno posiekanej
  • 2 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta białego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ser obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Podsmażyć na patelni w oleju z obu stron, aż się zrumienią. Wyciągnąć z patelni i odcedzić na ręczniku papierowym.
Połączyć wszystkie składniki do sosu tatarskiego i dobrze wymieszać, doprawić według uznania.
Ser serwować z sosem. Koniecznie do tego wypić kufel czeskiego piwa!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA